
Dag van de Medewerkersparticipatie
- In één dag door experts worden bijgepraat over medewerkersparticipatie?
- En kennismaken met bedrijven die al een mooi plan hebben?
laatst bijgewerkt: 31 oktober 2023
Medewerkersparticipatie is de toekomst
Hoogtepunten op de dag van de medewerkersparticipatie
- Op welke manier kan bedrijfsbrede participatie ingevoerd worden. Hoe verloopt dit proces en hoe maak je een goed plan hiervoor?
- Vier bedrijven delen hun ervaringen met bedrijfsoverdracht en medewerkersparticipatie
- De Universiteit van Utrecht presenteert de resultaten van het laatste onderzoek naar medewerkersparticipatie
- De AWVN vertelt over de ervaringen met medewerkersparticipatie en arbeidsvoorwaarden
- CNV vertelt over hoe zij tegen financiële medewerkersparticipatie aankijkt en waarom zij dit een goed instrument vindt
Voor wie?
- Directeuren/aandeelhouders die invoering van een aandelenplan voor de medewerkers overwegen of dit al toepassen
- Bestuurders van stichtingen, administratiekantoren, academici, beleidsmakers, sociale partners en alle bedrijven van de SNPI-community.

Sprekers op deze dag

Anne-Sophie Halbertsma doet sinds 2022 promotieonderzoek aan Utrecht University School of Economics (USE). Haar onderzoek betreft financiële medewerkersparticipatie en de lange-termijn effecten hiervan.
Halbertsma heeft een achtergrond in economische geografie en stedelijk beleid, met een focus op lokale economische ontwikkeling en ondernemerschap. Ze heeft een dubbele master in Urban Policy van de London School of Economics (LSE) en Sciences Po, Parijs. Haar bachelor behaalde ze aan University College Utrecht (UCU). Voor ze aan haar PhD begon, werkte Halbertsma voor het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat aan het Nederlandse startup- en scaleupbeleid.

Jan-Pieter Daems studeerde Geschiedenis aan de Universiteit Leiden, waar hij in 2006 zijn Master behaald met een specialisatie in Amerikaanse geschiedenis. In 2009 startte zijn CNV-loopbaan als projectleider bij CNV Jongeren.
Van 2010 tot begin 2014 was hij beleidsmedewerker bij CNV Dienstenbond, waar hij zich onder andere bezig hield met de totstandkoming van het arbeidsvoorwaardenbeleid. Sinds 2014 was hij binnen CNV Vakcentrale achtereenvolgens werkzaam als teamleider Beleid, Manager Beleid en Communicatie en Bestuursadviseur. Op 1 januari 2020 trad de Utrechtse dertiger toe tot het nieuwe bestuur met de portefeuilles duurzame inzetbaarheid, veilig en gezond werken, Europa, Leven Lang Ontwikkelen en werknemersverzekeringen.

Viera Spanikova studeerde macro-economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar zij ook haar PhD op dit gebied heeft behaald.
Ze begon haar loopbaan bij het Nederlands Economisch Instituut, dat later bekend werd als Ecorys. Gedurende haar carrière heeft ze als projectleider en adviseur gewerkt aan een breed scala van onderwerpen, waaronder ondernemerschap, de ontwikkeling van het midden- en kleinbedrijf, regionale ontwikkeling, (openbare) financiën en Europa. Sinds 2019 werkt Viera als beleidsadviseur bij het CNV Vakcentrale, waar zij zich bezighoudt met werknemersparticipatie, belastingen, het minimumloon en groene transities.

Na mijn studie aan HTS voor Confectie en de Vrije Universiteit Amsterdam werkte ik bij kledingmerk Oilily. Een zeer leerzame tijd, vooral om te zien hoe de dynamiek in een bedrijf werkt!
Een goede vriendin opperde om samen een eigen bedrijf te starten en ze had 3 ideeën. Eén daarvan was het starten van een uitzendbureau voor anderstaligen, een succesformule in Londen, maar nog niet bestaand in Amsterdam. We starten op 5 februari 1996 met Undutchables Recruitment Agency op de zolderkamer van ons huis en begonnen gewoon met bellen naar bedrijven die anderstaligen zochten, plaatsten een kleine advertentie in de krant voor kandidaten en gingen aan de slag… Zo simpel kan het starten soms zijn; na een paar maanden uitzoekwerk: gewoon gaan DOEN!
We hadden de economie en het open gaan van de grenzen binnen de EU mee en groeiden snel naar 6 vestigingen in Nederland. Helaas overleed mijn zakenpartner en vriendin na 5 jaar en moesten we zonder haar, maar wel in haar spirit verder.
Er zijn grote uitzendondernemingen geïnteresseerd geweest in een overname. Echter de vrijheid en focus op omzet en mensen ipv op de winst gaf de doorslag dit niet door te zetten. Om te zorgen dat in de toekomst een nieuwe eigenaar met dezelfde waarden het bedrijf zou kunnen voortzetten, zijn we samen met de SNPI het traject voor medewerkersparticipatie gestart. Deels om de vaste medewerkers mee te laten profiteren van onze successen en ze daarbij ook te binden en responsabiliteit te geven.
Inmiddels heb ik het stokje overgedragen aan een nieuwe eigenaar die al 20 jaar bij het bedrijf werkt en ben ik gestart met een nieuwe, sociale onderneming, De Mooiste Markt. Weer veel nieuws te leren en lekker weer handen uit de mouwen steken!

Evert Meijer begon halverwege de jaren ’80, kort na zijn studie sociale geografie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, samen met een compagnon het adviesbureau Geodan.
Geodan adviseert overheid en bedrijfsleven over geo-informatie. In de afgelopen 35 jaar is Geodan uitgegroeid tot een bedrijf met meer dan 150 medewerkers. In die decennia is de rol van geo en locatie alleen maar groter geworden en is het bedrijf enorm gegroeid. Geodan begon in 2008 met een regeling voor werknemersparticipatie. Dit groeide tot meer dan 100 certificaathouders in 2020. In dat jaar werden de aandelen in Geodan verkocht en verliet Evert het bedrijf. Sinds 2021 investeert hij in startups, waar hij ook met werknemersparticipatie in aanraking komt. Daarnaast is hij bestuurder bij de stichting EduGIS, dat de toepassing van geodata en geotools in het onderwijs wil bevorderen.

Als beleidsadviseur beoordeelt hij de financiële situatie van bedrijven en sectoren in verband met cao- onderhandelingen, overnames, fusies en nut & noodzaak van reorganisaties en sociale plannen en adviseert hij bestuurders hierover.
Tevens houdt hij zich bezig met het beoordelen van winstdelings- en andere soorten werknemersparticipatieregelingen, zoals aandelenplannen. Daarnaast heeft hij aanbesteden en private equity in zijn takenpakket. Hetgeen onder andere betekent dat hij het dagelijks bestuur van de FNV adviseert en beleid uitwerkt. Tevens verzorgt hij intern opleidingen / workshops op zijn werkterrein. Ook is hij bestuurder namens de FNV Horecabond bij Sucon II, een stichting die onder andere de RVU-uitkeringen in de contractcatering verzorgt.

Een ‘familie'bedrijf in binnen- en buitengroen en actief in vanuit 24 locaties. Bij Donker werken ruim 850 medewerkers, aangevuld met collega’s vanuit afstand tot de arbeidsmarkt, uitzendkrachten en ZZP-ers.
Hiermee behoort Donker tot de top drie groenvoorzieners in Nederland. Grijze cellen en groene vingers voor een integrale aanpak vanuit drie divisies, Donker Design, Donker Groen en Donker Interieur. Kernwoorden daarbij zijn duurzaam en circulair. Openheid, korte lijnen, collegialiteit en prestatieplezier vinden wij belangrijke waarden. Onder het motto: ‘meedoen, meedenken én meedelen’ is bij Donker voor medewerkers vanaf 2019 een participatieregeling gestart. Naast figuurlijk ook letterlijk eigenaarschap past bij ons Donker DNA … als je kunt delen kun je ook vermenigvuldigen.

Vier nerds richtten 20 jaar geleden Infi op, om een plek te maken waar ze zelf zouden willen werken. Infi bouwt software op maat voor start-ups en scale-ups, met als doel: 'Jij de droom, wij fixen de techniek'. Infi telt 50 medewerkers, verspreid over drie vestigingen in Amsterdam, Nijmegen en Utrecht. Daniel is de enige overgebleven founder in het bedrijf en algemeen directeur.
Nadat hij een overnamebod kreeg, kwam Daniel tot de conclusie dat de enige passende toekomst voor Infi was dat het bedrijf volledig in handen zou komen van het personeel. Als eerste stap daar naartoe voerde Infi vijf jaar geleden een participatieregeling voor het personeel in. Daniel zal vertellen over hoe dat is gegaan, en hoe hij het verdere pad naar 'total employee ownership' voor zich ziet.
-1.jpeg?width=300&name=Jasper%20(3)-1.jpeg)
Jasper Schramade is beloningsadviseur bij AWVN (Algemene Werkgeversvereniging Nederland) en richt zich op de link tussen maatschappelijke thema’s en beloningsbeleid (denk daarbij aan Equal Pay, Groen HRM-beleid, Leefbaar inkomen).

Kickstad is een bureau voor duurzame stadsontwikkeling. Het heeft de ambitie om hèt bureau te zijn voor integrale gebiedsontwikkeling en de bijbehorende transities. Kickstad onderscheidt zich door integrale processturing, participatie en een design aanpak.
Kickstad is in 2018 opgericht. Met een team van 15 mensen helpen we gemeenten, ontwikkelaars en woningcorporaties bij hun uitdagingen in gebiedsontwikkeling, participatie en transities. Vanuit het kantoor in Rotterdam en bij opdrachtgevers op locatie.
We hebben een missie: samen duurzame steden ontwikkelen. We geloven in samenwerking zonder traditionele hiërarchie. Iedereen heeft de vrijheid om zijn of haar eigen rol te bepalen binnen Kickstad en in teams te werken aan zelf gestelde doelen. We werken in Kickstadweken bedrijfsbreed aan onze visie, missie en strategie. Salarissen zijn transparant voor iedereen, (financiële) sturingsinformatie is openbaar toegankelijk. Én iedereen die een jaar of langer bij Kickstad werkt, kan via de STAK mede-eigenaar worden. Iedereen die kon, heeft daarvoor gekozen: Kickstad heeft inmiddels 3 partners en 6 certificaathouders.
Mirte van der Vliet is één van de drie partners van Kickstad. Ze heeft haar studie planologie aan de Universiteit Utrecht in 2012 afgerond en heeft de afgelopen 10 jaar bij verschillende ruimtelijke adviesbureaus gewerkt. Of het nu gaat om de stad, grootschalige duurzame energieopwekking of het buitengebied; Mirte voelt zich als een vis in het water bij gebiedsgerichte projecten waarbij de belangen van diverse partijen bij elkaar moeten worden gebracht. Zij heeft onder andere gewerkt aan het omgevingsprogramma windenergie voor de gemeente Amsterdam, de Merwedekanaalzone in Utrecht, het Hembrugterrein in Zaandam, de transformatie van de Centrale Gelderland in Nijmegen. En na 10 jaar vooral met projecten bezig te zijn geweest, diende zich bij Kickstad de mogelijkheid aan om als partner in te stappen en nog actiever aan de ontwikkeling van het bureau te werken. Nog steeds houdt Mirte zich ook de helft van de tijd met projecten bezig. De andere helft is zij bezig met bedrijfsvoering, acquisitie, de STAK, teamontwikkeling.
Programma
Klik op één van onderstaande onderdelen voor meer informatie.
- Ochtendprogramma
- Lunch
- Middagprogramma
- Netwerkborrel
- SNPI-Diner
10.00 - 10.30 uur
Unico van Wassenaerzaal
Ontvangst en registratie
10.30 - 10.40 uur
Graaf van Leicesterzaal
Welkom en opening
- Pascale Nieuwland-Jansen - Directeur SNPI
10.40 – 13.00 uur
Graaf van Leicesterzaal
Hoe verkoop je het bedrijf of draag je het over?
Verkoop je de aandelen aan een derde (externe) koper, aan je medewerkers of zijn er andere manieren?
Vier ondernemers vertellen hoe zij het bedrijf hebben verkocht en/of hoe zij de aandelen hebben overgedragen aan hun personeel:
- Anja Kanters - Algemeen directeur en eigenaar van Donker Groep
Anja Kanters wilde een stapje terug doen en besloot een aantal jaren geleden om alle aandelen van Donker Groen aan het MT en personeel over te dragen. Anja vertelt hoe ze tot dit besluit kwam en hoe zij de aandelen de komende jaren wil overdragen. - Daniel Roy - Directeur van INFI
Daniel begon een aantal jaren geleden al met bedrijfsbrede medewerkersparticipatie. Vanuit die constructie creëerde hij meteen zijn eigen uitstapmogelijkheid, voor het geval hij uit de onderneming zou willen stappen of wanneer er onverhoopt iets met hem zou gebeuren. INFI is zo opgezet, dat het bedrijf te allen tijde verder kan. - Evert Meijer - Voormalig directeur en eigenaar van Geodan
Geodan had jaren geleden een bedrijfsbrede medewerkersparticipatieregeling. De aandelen van Geodan zijn uiteindelijk niet verkocht aan de medewerkers, maar aan Main Capital. Evert vertelt over de redenen om dit te doen. - Ilse Visser - Voormalig directeur en eigenaar van Undutchables.
Ilse vertelt over hoe de vraag van één van de medewerkers uiteindelijk leidde tot een medewerkersparticipatie-regeling en uiteindelijk tot de gehele verkoop van haar aandelen aan diezelfde medewerker.
13.00 – 14.00 uur
Unico van WassenaerzaalLunch
14.00 – 16.00 uur
Graaf van LeicesterzaalMedewerkersparticipatie als arbeidsvoorwaarde?
Wat vinden werkgevers en vakbonden van medewerkersparticipatie?
- Jasper Schramade - Adviseur beloningen van AWVNvertelt over de ervaringen van AWVN met medewerkersparticipatie. Waar ziet de AWVN dit voorkomen? Wat is de dynamiek van medewerkersparticipatie in relatie tot andere arbeidsvoorwaarden?
- Jan-Pieter Daems - Bestuurder CNV en Viera Spanikova - Econoom bij CNV en schrijver van de CNV position paper over financiële medewerkersparticipatieCNV is de afgelopen maanden heel actief geweest met financiële medewerkersparticipatie en een echte voorstander geworden. Zo hebben zij de White paper geschreven en vinden zij dat bedrijven medewerkers belastingvrij aandelen zouden moeten kunnen schenken. CNV vertelt over hoe zij tegen financiële medewerkersparticipatie aankijkt en waarom zij dit een goed instrument vinden.
- Frank Jansen - Beleidsadviseur fusie en reorganisatie FNV vertelt over hun praktijkervaringen met medewerkersparticipatie.
- Anne-Sophie Halbersma - Onderzoeker Universiteit UtrechtDe universiteit Utrecht geeft een samenvatting van het laatste onderzoek dat zij hebben uitgevoerd. Anne-Sophie vertelt wat zij hebben gevonden in de survey die zij hebben uitgevoerd.
16.00 – 17.00 uur
Graaf van LeicesterzaalRonde tafel: 'Hoe ziet de toekomst van medewerkersparticipatie eruit?'
Deelnemers
- CNV - Jan-Pieter Daems
- AWVN - Jasper Schramade
- UU - Ronald Kleverlaan
- SP - Mahir Alkaya
- Wetenschappelijk Bureau Groen Links - Hans Rodenburg
- FNV - Frank Jansen
- Onder leiding van - Anja Kanters, voormalig directeur Donker Groen
Het rondetafelgesprek heeft tot doel om samen te werken aan een toekomstvisie voor financiële medewerkersparticipatie.
- Hoe wordt deze toekomst door iedereen gezien?
- Waar vinden we overeenkomsten en waar treden verschillen op?
- Welke gezamenlijke stappen kunnen we zetten?
Door meer organisaties samen te brengen, kunnen we een breder draagvlak creëren en meer aandacht vestigen op het onderwerp medewerkersparticipatie.
- Ronald Kleverlaan
Ronald Kleverlaan is directeur van het European Centre for Alternative Finance bij de Universiteit Utrecht. Daarnaast is hij voorzitter van Stichting MKB Financiering, de organisatie die zich inzet voor de toegang tot financiering voor ondernemers, waaronder de participatie binnen bedrijven door medewerkers. - Hans Rodenburg
Hans Rodenburg is werkzaam bij het Wetenschappelijk bureau van GroenLinks en medeauteur van het boek “Er is wél een alternatief. Postkapitalisme - een einde aan de roofbouw op aarde en mens. Daarnaast houdt Rodenburg zich bezig met onderwerpen zoals de coöperatieve samenleving. - Mahir Alkaya
Mahir Alkaya is één van de weinige Kamerleden die zich heeft verdiept in financiële medewerkersparticipatie. Hij deed dit toen duidelijk werd dat de nieuwe belastingregels gevolgen hebben voor aandelenopties en de belemmeringen die er voor bedrijven zijn om dit toe te passen. Alkaya maakt deel uit van de Kamercommissie Economische Zaken en Klimaat.
17.00 -18.00 uur
Unico van WassenaerzaalNetwerkborrel
18.00 - 20.30 uur
Graaf van Leicester zaal
SNPI-Diner
3-gangendiner met gastsprekers
- Johan van den Elzen - Bestuurslid SNPI
- Mirte van der Vliet - Partner, adviseur & proces/projectmanager, chef sales & acquisitie bij Kickstad Kickstad heeft deze zomer een bedrijfsbrede participatie ingevoerd en Mirte vertelt meer over de reis en de invulling van hun participatieplan.
- Pascale Nieuwland-Jansen - Directeur SNPI
Afsluiting - Einde programma
Praktische informatie
Tarieven
- > Ondernemingen aangesloten bij SNPI
- > Ondernemingen niet aangesloten bij SNPI
- > Partners (sponsoren) van SNPI
- > Genodigden en academici
- > Annuleren en no show boete
Ondernemingen aangesloten bij SNPI
Gratis (max. 2 personen)
Extra personen € 375,- p.p.
(Hele dag incl. lunch en SNPI-diner)
Wilt u slechts een deel van de dag deelnemen, dan kunt u dit aangeven in het keuzemenu van het aanmeldformulier
Ondernemingen niet aangesloten bij SNPI
Hele dag € 725,- p.p (incl. lunch en SNPI-diner)
2e persoon en meer € 625,- p.p.
Of sluit aan bij SNPI en ontvang direct 2 gratis kaarten. Aansluiten bij SNPI-Platform kost per jaar (kalenderjaar) tussen € 600,-en € 1.000,-.
Partners (sponsoren) van SNPI
Gratis deelname SNPI-diner (1 persoon)
Genodigden en academici
Relaties uit ons netwerk kunnen een uitnodiging ontvangen voor ons event of een onderdeel hiervan. Dit is een persoonlijke uitnodiging met unieke code en niet overdraagbaar.
Annuleren en no show boete
Alle bovengenoemde bedragen zijn excl. BTW
Locatie & parkeren
Karel V
Geertebolwerk 1
3511 XA Utrecht
Karel V ligt op slechts 5 minuten lopen van het Centraal Station.
Komt u met de auto?
Karel V ligt op ongeveer 15 minuten rijden van de randwegen van Utrecht.
U kunt betaald parkeren in de nabijgelegen
parkeergarage Springweg
Strosteeg 83
3510 VK Utrecht
Contact
Heeft u vragen over uw aanmelding?
Stuur dan een mailtje naar:
Pascale Nieuwland-Jansen
nieuwland@snpi.nl